"In plaats van Verschillen uitvergroten willen we Verbinden"

Vrije Gedachten is een virtuele plaats ontstaan uit de wens een platform te starten waar gelijk geïnteresseerden elkaar kunnen vinden in artikelen met betrekking tot Boeken (zowel Fictie als Non-Fictie), Economie, Maatschappij & (Geo-)Politiek en Geschiedenis als ook een enkele keer iets over Slow Life: Eten en Wijn. Onder de noemer Wat U Gemist Heeft, korte minder aandacht genererende quotes, eventueel met link, die toch waardevolle onderwerpen uit de media, die in de hype van de dag geen aandacht krijgen.

Vrije Gedachten is overtuigd van het belang van een sterk en verenigd Europa. Economische en veiligheidsontwikkelingen en vooral de druk op de rechtstaat, het fundament van de sociaal democratisch liberale landen hebben in de loop van deze eeuw duidelijk laten zien dat dit dringend nodig is. Het doel is bruggen bouwen, van elkaar leren en verbinden. Dat weerhoudt ons er niet van  constructief kritisch te zijn en, indien nodig zeer kritisch op wat er in Europa gebeurd.

Verwacht op deze site geen oplossingen of antwoorden, maar wellicht stof tot nadenken. Maxim Februari omschreef het fraai in Vrij Nederland, het laatste nummer van 2023:

Lezers zijn altijd dol geweest op geschiedenis en plots, ze willen graag van schrijvers weten hoe het afloopt en wie daarvoor verantwoordelijk kan worden gehouden. Maar zoek je nieuwe benaderingen, dan merk je opeens dat er geen plots voorhanden zijn en al helemaal geen afloop. Er zijn geen bronnen over de toekomst: je blikt valt schrijvend vooruit op een chaos die nog niet is ontstaan. Bovendien hebben de bewoordingen die je kiest invloed op het verloop van de gebeurtenissen, zoals alles wat je doet invloed heeft, en zo raak je verantwoordelijk voor de tijden.

Maar de wellicht terechte zorgen over de toekomst van ons continent kunnen niet zonder ontspanning. De rijke kunst- en culinaire cultuur kunnen daarbij verlichting en inspiratie bieden. U zult dan ook wel eens een artikel tegen komen over wijn of eten, waarbij de nadruk zal liggen op de kleinere producten en ondernemers, waar kwaliteit of originaliteit het uitgangspunt zullen zijn.

Ons uitgangspunt is respect voor de ander, ongeacht geslacht, seksuele voorkeur, huidskleur, beroep, religieuze of politieke voorkeur, mits het respect wederzijds is.

Bijdragen zullen alleen met vermelding van de naam van de schrijver worden geplaatst. De bijdragen mogen niet tot stand zijn gekomen met behulp van AI software.

Zeeland, 15 januari 2024

Nog niet beschikbaar:

Blijf op de hoogte van VrijeGedachten

Op een later tijdstip kunt u zich inschrijven voor de nieuwsbrief.